Eminem - The Monster şarkı ve klibinin ayrıntılı incelemesi - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

22 Şubat 2014

Eminem - The Monster şarkı ve klibinin ayrıntılı incelemesi

   

Tekrardan merhaba. The Monster klibi bildiğimiz gibi hepimiz için çok önemli bir klip. Pek çok referans içermekte. Ve MMLP2'den çıkan en önemli klip diyebiliriz. Şimdi de The Monster'ın incelemesini yapacağız. Yazı kesinlikle alıntı veya çeviri değildir. Tamamen tarafımdan yazılmıştır. 

Eminem  klibinde Shady ile yüzleşiyor. Ben açıkçası eski klipleriyle arasında bu kadar müthiş bir bağlantı olacağını düşünmemiştim. Şarkıdan bahsedersek sözler harika ama şarkı vasattı. Ama klip şarkıyı kurtardı. Harika düşünülmüş şeyler var klipte. Şarkı, açıkçası ilgi çekmek için yapılmış popüler kültürlük çerez şarkıydı. Macklemore'un Can't Hold Us şarkısı gibi. Alternatif hip-hop diyebiliriz. Bir rap şarkısı değildi. Özellikle albümdeki diğer şarkılara göre. Ancak klip gerçekten harika. Ve pek çok kişinini klipten sonra şarkıyı daha çok sevdiğinden eminim.

Shady beklendiği gibi Monster olarak gösteriliyor klipte. Burası şaşırtıcı değil ama eski kliplerin tekrardan çekilmesi  harikaydı. Ve beklemiyorduk. Eminem klipte istemeyerek Shady'ye geri döndüğünü ve onu kafese tıkadığını anlatmak istiyor.Evet, Shady geri döndü ama "Asıl Shady" kontrolüm altında demek istiyor. MMLP2 ile gerçek Shady geri dönmedi açıkçası. Evet saçlar sarıya boyanmış olabilir ama albümün geneline baktığımızda bir Shady albümü diyemeyiz. Bu ortada. Eminem asıl Shady kimliğine hiçbir zaman bürünemeyecek. Onu eskide bıraktı. O giyim tarzı, edepsiz hareketler, küpeler artık tarih oldu. 


Rihanna ise onun bu durumu kabullenmesini sağlayacak kişi. Ona eski anıları izletilerek "Sen Shady'sin kabul et" demek istiyor. Son 2 klipte Eminem'in zihniyle oynandığı gösterilmek isteniyor. Her şey apaçık ortada.  dan sonra  klibi pekiştirdi. 


Klibin sonu efsane niteliğinde. 'Asıl' Shady şu anki 'Shady' nin yazdığı sözleri fırlatıp atıyor yüzüne. Sen busun, değersizsin, kabul et gibisinden. Klipte istemeyerek, sadece zorunluluktan dolayı eski haline geri dönen bir adamın acıklı hikayesini izlediniz aslında.


Klipte Without Me, Stan, The Way I Am, Lose Yourself ve My Name Is, 3 A.M., Mockingbird ve Cleanin' Out My Closet kliplerinden referansların olması  klibini efsane yapmaya yeter. Neredeyse tüm kliplerine bir gönderme var. Ve bunların bir kısmı The Monster'da yeniden çekilmiş. The Monster için Lose Yourself, The Way I Am, My Name Is kliplerinin ve Grammy ödül töreninde Elton John ile düet yaptığı Stan'in  bir kısmını tekrar çektiler. Aynı kıyafetleri giyip aynı yerlere gidip yıllar öncesinin moduna girerek aynı hareketleri yapmak zor iş. 10 küsür yıldan sonra aynı kıyafetler, aynı hareketler cidden herkesin yapabileceği bir şey değil. 


       Gömülü resim için kalıcı bağlantı
(Resimdekine ek olarak Mockingbird de var. Zaten klibin konsepti Mockingbird klibi üstüne kurulmuş. Eminem yine geçmişini izlemekte.)

Klibin sonunda kafesin içindeki Shady'nin küpesini fark eden var mı? 'Asıl Shady' orada işte. Şimdi ki Shady 10 yıl öncesininki gibi değil. Eminem, merak etmeyin Shady kontrolüm altında demek istiyor. 

      

Ayrıca Klipte Inception havası mevcut. Asansör, su yansıması, geçmişine gitmesi, anılarına inmesi ve bunların uyuşturularak yapılması.. Inception'ı izleyenler klipteki bağlantının farkına varacaktır.

Şarkıda Sing for The Moment şarkısına gönderme yapmakta. Şöyle bir sözü var.
"Pek şair sayılmam ama bir keresinde söylemişti biri bana 'İçinde olduğun anı yakala ve israf etme' diye." 

            Gömülü resim için kalıcı bağlantı 

'İçinde olduğun anı yakala ve israf etme"  Sing For The Moment şarkısında geçen bir söz. Bundan sonrasında ise Eminem "Bu saçma düşüncelerin nereden geldiğini merak ediyorum bazen." diyor. Yani kendi kendini eleştiriyor. 'İçinde olduğun anı yakala ve israf etme' sözünün saçma olduğunu söylüyor. Her ne kadar biz öyle düşünmesek de Eminem bu kısımda kendini eleştiriyor.

Bir ayrıntı da, Lose Yourself klibi çekildiğinde Proof yaşamaktaydı ve Eminem'in kolunda o zamanlar Proof dövmesi yoktu tabi. The Monster klibinde ise Proof yaşamıyor olduğu için Eminem'in kolunda Proof dövmesini görmemiz gerekiyor ancak Eminem'in kolu klipte mozaik sansürlenmiş. Bu detayı da atlamamışlar.

       

Klibin sonunda Shady'nin Eminem'e fırlattığı kağıt ise 8 Mile filminde Eminem'in elinde tuttuğu kağıdın ta kendisi! 'Asıl Shady' Eminem'e 8 Mile filmindeki lirik kağıdını fırlatarak ona geçmişini hatırlatıyor. 



Kısacası The Monster, MMLP2 den çıkan en önemli klip olma özelliğini taşıyor. 

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle. 

by @NomadCRY (Lütfen emek hırsızlığı yapmayın. Beğendiyseniz yorum yapın ve paylaşın. Teşekkürler.)


twitter.com/NomadCRY (Şahsi hesabım. Benzer paylaşımlar için takip edin.)
twitter.com/EminemTurkeyBlg (Blog hesabımız)
twitter.com/1inciMert (Blog hesabındakii öbür yöneticimiz)

1 yorum:

  1. daha iyi anlatılamazdı yapılan her çeviri ve inceleme için sonsuz teşekkürler

    YanıtlaSil